Sagolik vandring i Jotunheimen

Vandra den spektakulära Besseggen

Jotunheimen - Där jättarna bor!

Jotunheimen är ett i stort sett orört bergsområde i östra Norge, med en yta som täcker cirka 3 500 kvadratkilometer. Förutom Norges högsta berg Galdhøpiggen (2 469 meter över havet) finns här berget Glittertind (2 464 meter över havet) samt vattenfall, floder, sjöar, glaciärer och dalar.

Höjdpunkten är Norges populäraste vandring från Memurubu till Gjendesheim, som går längs den smala Besseggenåsen. Uppe på åsen har du spektakulär utsikt över två fjällsjöar på vardera sida – den smaragdgröna Gjendevatnet (984 meter över havet) och den djupblå Bessvatnet (1 373 meter över havet). 

På vår resa kommer vi att bo i Beitostölen, en familjevänlig fjällby med sommarpark, resatauranger och butiker. Här finns massor av aktiviterer för hela familjen: Bilbana, bobbana, via Ferrata, ridning, fiske, frisbeegolf, rullskidbana, rafting, juvvandring, river-board, vandringsleder, fjällvandring, pilbågskytte, cykel och höghöjdsbana för vuxna och barn!

 

Dag 1 - Avresedag

Vi avreser under morgonen och bussen hämtar upp via Karlstad - Kil - Sunne - Torsby. Vi anländer i Beitostölen under eftermiddagen. Efter incheck har vi ett kort informationsmöte sedan har ni kvällen fri att utforska byns alla butiker och restauranger, eller för att göra en lättare vandring i närheten.

Turförslag: För den som vill finns möjlighet att tillsammans med våra reseledare Bestiga toppen Bitihorn (1608 m.ö.h). Vandringen tar ca 3-4 timmar upp och ned. OBS: Denna turen måste förbokas!

Dag 2 - Vandring, Stora & Lilla Besseggen

06.30 avgår bussen från Radisson Blue. För de som bor på hotell går det att få med ett frukostpaket, de som bor i lägenheten har möjlighet att förbeställa frukostpaket mot en extra kostnad. Bussen tar oss till Gjendesheim, där vi har garanterad plats på den första båtturen till Memurubu. (Går man utan guide kan man få köa i flera timmar innan man kommer på båten). Väl framme i Memurubu börjar vårt äventyr!

Stora Besseggen;

Vandringen börjar vid Memurubu, den första timmen går det ganska brant uppför innan det börjar plana ut sig. Vi går sedan ner mot ”bandet” mellan Bessvatnet och Gjend för att sedan ta oss till självaste ”eggen” som bitvis är ganska smal och väldigt brant. Väl uppe på eggen njuter vi av den fantastiska utsikten innan vi fortsätter vidare över Veslefjell, där vi på toppen passerar en stenhög som markerar fjällets högsta punkt (1743 m.ö.h). Sedan tar vi oss ner mot Gjendesheim igen. Turen är totalt 17km lång och tar ca 6-8h.

Lilla Besseggen

Stora Besseggen är svår och krävande, för den som vill erbjuder vi ett  ett lättare alternativ; Där vi istället för att gå över Besseggenåsen, går tillsammans längs det vackra gjendevattnet från Memurubu till Gjendesheim. Det är en omarkerad men väl synlig led som går längs det smaragdgröna vattnet. Leden innehåller 3st klättringar på ca 50-100 höjdmeter vardera. Turen är ca. 11-12km och tar 3-4h.

Efter turen blir grupperna upphämtade av vår Buss som sedan tar oss tillbaks till vårt boende i Beitostölen. På kvällen finns möjlighet att delta på en gemensam middag på någon av byns goda restauranger. 

Dag 3 - Valrfria aktiviteter

Det finns massor att göra i området runt Beitostölen. Kontakta oss för pris på övriga aktiviteter och tänk på att vissa av dessa måste förbokas. 

Dag 4 - Avresedag

Du har morgonen och förmiddagen fri, efter Lunch avreser vi från Beitostölen.