Sagolik vandring i Jotunheimen 2018

Vandra den spektakulära Besseggen

Jotunheimen - Där jättarna bor!

Jotunheimen är ett i stort sett orört bergsområde i östra Norge, med en yta som täcker cirka 3 500 kvadratkilometer. Förutom Norges högsta berg Galdhøpiggen (2 469 meter över havet) finns här berget Glittertind (2 464 meter över havet) samt vattenfall, floder, sjöar, glaciärer och dalar.

Höjdpunkten är Norges populäraste vandring från Memurubu till Gjendesheim, som går längs den smala Besseggenåsen. Uppe på åsen har du spektakulär utsikt över två fjällsjöar på vardera sida – den smaragdgröna Gjendevatnet (984 meter över havet) och den djupblå Bessvatnet (1 373 meter över havet). 

På vår resa kommer vi att bo i Beitostölen, en familjevänlig fjällby med sommarpark, resatauranger och butiker. Här finns massor av aktiviterer för hela familjen: Bilbana, bobbana, via Ferrata, ridning, fiske, frisbeegolf, rullskidbana, rafting, juvvandring, river-board, vandringsleder, fjällvandring, pilbågskytte, cykel och höghöjdsbana för vuxna och barn!

 

Dag 1 - Avresedag

Vi avreser under morgonen och bussen hämtar upp via Karlstad - Kil - Sunne - Torsby. Vi anländer i Beitostölen under eftermiddagen. Efter incheck har vi ett kort informationsmöte sedan har ni kvällen fri att utforska byns alla butiker och restauranger, eller för att göra en lättare vandring i närheten.

 

Dag 2 - Vandring, Stora & Lilla Besseggen

Under morgonen(vi återkommer med tid) avgår bussen från Radisson Blue. För de som bor på hotellet går det bra att få med sig frukostpaket. Bussen tar oss till Gjendesheim, där vi skall ta båten till Memurubu. Båtturen tar ca 30min och väl framme i Memurubu börjar vårt äventyr!

Stora Besseggen - Krävande.

Tillsammans med vår vandringsguide börjar vi vandringen vid Memurubu, den första timmen går det ganska brant uppför innan det börjar plana ut sig. Vi går sedan ner mot ”bandet” mellan Bessvatnet och Gjend för att sedan ta oss till självaste ”eggen” som bitvis är ganska smal och väldigt brant. Väl uppe på eggen njuter vi av den fantastiska utsikten innan vi fortsätter vidare över Veslefjell, där vi på toppen passerar en stenhög som markerar fjällets högsta punkt (1743 m.ö.h). Sedan tar vi oss ner mot Gjendesheim igen. Turen är totalt 17km lång och tar ca 6-8h.

Lilla Besseggen - Enkel.

Stora Besseggen är svår och krävande, för den som vill kan man på egen hand välja ett ett lättare alternativ där man istället för att gå över Besseggenåsen, går  längs det vackra gjendevattnet från Memurubu till Gjendesheim. Det är en omarkerad men väl synlig led som går längs det smaragdgröna vattnet. Leden innehåller 3st klättringar på ca 50-100 höjdmeter vardera. Turen är ca. 11-12km och tar 3-4h.

Efter turen blir grupperna upphämtade av vår Buss som sedan tar oss tillbaks till vårt boende i Beitostölen. På kvällen äter vi en gemensam middagsbuffé i hotellets restaurang.

 

Dag 3 - Vandring Bitihorn eller valrfria aktiviteter

För den som vill finns möjlighet att tillsammans med våra reseledare Bestiga toppen Bitihorn (1608 m.ö.h). Vandringen tar ca 4-5 timmar upp och ned. Vi börjar då dagen med en ordentlig frukostbuffé på hotellet. Sedan kommer vi att ta bussen ca 10km till Sameleiren vid stavtjednet, där vi börjar vår vandring. I början av vandringen är det mjuk och relativt platt terräng men efter någon timma ökar stigningen och vi kommer till en stenigare terräng. Sista biten upp på toppen utgörs av sten och när vi når toppen belönas vi med en fantastisk utsikt. Där tar vi (om vädret tillåter) en lång och härlig fikapaus.

Vill man inte vandra Bitihorn finns det massor att göra i området runt Beitostölen. Ridning, Forsränning, Klättring, Via Ferrata, Cykling mm. Kontakta oss för pris på övriga aktiviteter och tänk på att vissa av dessa måste förbokas. 

 

Dag 4 - Avresedag

Morgonen är fri och ca 11.00 checkar vi ut och lämnar Beitostölen.

 


دانلود فیلم دانلود فیلم اخبار فیلم و سریال دانلود آهنگ جدید خرید vpn خرید کریو خرید کریو خرید vpn خرید vpn Google
خرید vpn خرید vpn